Total de visualitzacions de pàgina:

CULTURA PIRINENCA

UN TOMB PEL ROMÀNIC DE LA VALL DE BOÍ


LES FALLES

Per a la traducció a diferents idiomes:
          



Imatges de les Falles de Boí


Les FALLES són una festa de foc. Està relacionada amb el culte solar que es feia abans del cristianisme, durant el solstici d’estiu, per agrair als Déus l’èxit de les collites i l’arribada del bon temps.
Les falles se solien celebrar, com en el cas de les fogueres arreu del territori, la nit de Sant Joan. Actualment, però, es fan coincidir amb les Festes Majors dels pobles, per tal d’evitar la coincidència de dates i, així, poder-ne seguir el major nombre possible.
Hi ha vàries poblacions pirinenques que fan falles, sobretot del Pirineu de Lleida, però també de la zona de la franja d’Aragó i Andorra. Algunes són: Durro, Senet, Barruera, Boí, el Pont de Suert, Vilaller, Erill la Vall, Taüll, Isil, la Pobla de Segur, Castanesa, Montanuy, Aneto... Les d’Isil, al Pallars Sobirà, van ser declarades Festa Patrimonial d'Interès Nacional el juny de 2010.
Abans de la baixada de falles es preparen els “faros” que són uns arbres drets en una zona alta allunyada del poble. També cal elaborar la falla. La veritat és que de falles n’hi ha de moltes menes, depenent dels costums de cada poble. Les més comunes estan fetes amb fustes de pi que siguin riques en teia, perquè així cremen força. Es lliguen en forma de torxa en un pal gruixut d’avellaner o de freixe.
Arribada la nit de les falles, els portadors de falles pugen fins al “faro”. Anteriorment només hi podien anar els homes, però actualment hi ha força representació femenina. Es menja, es beu, s’encén el “faro” i de la seva flama prenen el foc les falles. Així, es comença a baixar. Primer es camina, però a mesura que s’arriba al poble, els portadors de falles comencen a córrer perquè sigui més espectacular. Quan s’ha recorregut el poble, les falles es llancen a una foguera que cremarà durant la curta nit d’estiu.

1 comentari: