Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 6 d’agost del 2015

ALGUNES ORQUÍDIES DE CATALUNYA

Quan hom parla d'orquídies, moltes vegades li vénen al cap les espècies tropicals que trobem a les floristeries. Això no obstant, aquesta família de plantes és la més gran que existeix dins del món de les angiospermes o plantes amb flor, amb més de 25.000 espècies a tot al món. Així doncs, malgrat realment on n'hi ha més és als tròpics, a Catalunya les trobem ben representades.
En aquest article no ens esplaiarem en la classificació de les orquídies ni en les seves caraterístiques, ja que aquest  bloc compta amb una pàgina específica que podeu consultar:

http://croniquesnaturalistes.blogspot.com.es/p/orquidies-silvestres.html

En tot cas, us presentarem algunes de les últimes imatges que hem obtingut d'aquestes belles flors i el clourem amb un Documental d'estar per casa que els hi hem dedicat. Som-hi doncs?

Les reines de les orquídies a les nostres terres són les Sabatetes de la Mare de Déu (Cypripedium calceolus). N'hi ha molt poques i estan molt protegides per la llei.


Però la veritat és que, malgrat siguin més menudes, les abelleres també compten amb una bellesa molt característica. Algunes són:
L'abellera comuna (Ophrys apifera)

L'abellera becada (Ophrys scolopax)

L'abellera groga (Ophrys lutea)

L'abellera catalana (Ophrys bertolonii ssp. catalaunica)


O l'abellera de mirall (Ophrys speculum)

També trobem orquídies que, en comptes de presentar flors ben diferenciades presenten inflorescències en forma d'espiga. Una de les més allargades és l'orquídia olorosa (Gymnadenia conopsea).


També es força vistosa l'Anacamptis morio, tot i que en les imatges que us mostrem criden més l'atenció les papallones que la utilitzen.



Com a exemples de gèneres d'orquídies ben diferents dels anteriors, us oferim tres espècies més.

La Serapias lingua

La Nigritella nigra


I l' Epipactis atrorubens.
 

Com us hem dit, l'article que us hem ofert només ha estat un tastet per introduir-vos en el món d'aquesta interessant família de plantes. Si voleu completar la informació sobre orquídies catalanes, visiteu la nostra pàgina específica (indicada més amunt), o bé gaudiu del nostre Documental d'estar per casa que us oferim a continuació.