Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 9 de setembre del 2011

ESTIU ALS PIRINEUS: APUNTS DE FAUNA INVERTEBRADA

Per a la traducció a diferents idiomes:
         

L'estiu és el temps dels invertebrats. Sovint incompresos, la vida dels organismes d'aquest microcosmos és molt interessant i complexa. Els Pirineus compten amb invertebrats emblemàtics, però, alhora, també hi viuen espècies comunes arreu del territori català.

La Parnassius apollo és, potser, un símbol d'aquestes contrades. Aquesta papallona de muntanya, posseeix una bellesa impressionant. També és una papallona de les més grosses, per la qual cosa és fàcil de reconèixer. Està protegida.


L'escanyapolls (Lucanus cervus), també anomenat cérvol volador, és un escarabat curiós, força gros i també escàs. El mascle mostra una mena de banyes, les quals la femella no té, que utilitza per lluitar amb altres mascles.


Una altra papallona típica de zones muntanyoses és l'Aporia crataegi. També blanca, les seves ales translúcides semblen fetes de paper d'arròs.


De vegades, però, podem veure escenes de depredació audaç. En aquest cas, una Aporia crataegi ha estat víctima d'una aranya cranc (Thomisus Onustus). Aquesta aranya, que no construeix cap teranyina, té la capacitat d'adaptar el color del seu cos al de la flor que habita. Per això, quan un insecte s'acosta a la flor per menjar, aquest petit as del camuflatge l'atrapa desprevingut i el paralitza amb el seu verí.



Altres escenes de depredació les podem trobar a les treballades teranyines de l'aranya tigre (Argiope bruennichi). Tot i que la podem trobar a molts parcs i jardins d'arreu d'Europa, les zones baixes pirinenques no en són una excepció. Aquí la veieu fent-li una abraçada mortal a la seva víctima, abans d'embolcallar-la amb fil de seda.



Hi ha temps per a la cacera i temps per a l'amor. Aquests dos exemplars de Crysolina coerulans estan en plena còpula. Són uns escarabats que s'alimenten de fulles.


Un insecte curiós que també hi podem trobar, tant aquí com a altres contrades catalanes fins i tot de la terra baixa, mentre es tracti d'un ambient humit, és la mosca escorpí (Parnopa communis). Aquest insecte, inofensiu, deu el seu nom a l'apèndix del mascle que s'assembla al d'un escorpí.

Mosca escorpí mascle


Mosca escorpí femella