Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 24 de febrer del 2012

HIVERN AL PIRINEU: LA VIDA DESPRÉS DE LA NEVADA

Per a la traducció a diferents idiomes:
         

Després de la nevada, el paisatge i seus habitants es van desvetllant de mica en mica. En un primer moment, quan el mantell de núvols encara és l’amo del cel, la llum suau i difusa ho banya tot, atorgant a prats i muntanyes un aspecte molt característic, com de pintura a l'oli.


Els avets, amb les branques i les fulles saturades de neu, van més enllà, i s’ofereixen com un llenç digne dels mestres impressionistes.

Però a mida que el sol pren possessió d’aquest entorn, tot s’il·lumina i pren una lluïssor punyent que acompanya l’inevitable desglaç.

Les bèsties tornen a l’activitat frenètica. Als cims, els isards baixen dels llocs on la capa de neu és més fina i poden aconseguir menjar.

Les aus carronyaires s’aprofiten de les restes de les bèsties que no han pogut sobreviure al temporal.
Els voltors arriben volant i, en un primer moment, aterren cautelosos, acostant-se a la carronya a poc a poc.


Però després, quan ja saben que no hi ha perill, la fam els encega, i són capaços de barallar-se per tal de defensar el mos que els pertoca.


Cornelles i corbs es passegen entremig d’aquestes petites batalles, rapinyant d’aquí i d’allà sense gaire problemes.


Els moixons, d’altra banda, cerquen en les clapes on la neu s’ha fos. Les caderneres són les més insistents, atrapant petites llavors allà on les hagi.

Els pardals de bardissa i els pica-soques, però, tampoc baden a l'hora de buscar i rebuscar. Són temps difícils i cal aprofitar el que cal.


El desglaç i les temperatures més baixes de l’endemà de la nevada, també afavoreixen les escultures de gel, tan en els bassals que es formen, com en els rius i corrents d’aigua.



8 comentaris:

  1. Hola parella, com aneu? quines passada de fotos!!!! esteu fent un treball espectacular, aquestes m'agraden molt i les que vau pujar a fn del voltor negre i les del trenca són increibles. No sabeu l'enveja que em doneu tenint tan aprop la natura i aprofitant-la com ho feu. Dues abraçades i records del Marc que no te gaire temps i només veu les fotos

    ResponElimina
  2. Caram, nois, quina entrada més xula! Heu tret molt bon partit de les condicions hivernals; m'agraden molt! Felicitats. I per cert, el dia que volteu per aquí, aviseu!!! Salut!

    ResponElimina
  3. Hola parella!! vaja entrada mes freda, jajaja!! ho dic clar per l' ambient, perque per la calitat de les imatges es ben calenta, hi ha alguna imatge que se surt de bones, totes m' agraden pero la baralla dels voltors i l' isard correns per aquella cantitat de neu, m' en cridat força, enhorabona i salutacions 2

    ResponElimina
  4. Impresionant reportatge!!!!!! totes preciosas,les del gel son acollonants de un gust exquisit, una abraçada

    ResponElimina
  5. Una maravella de reportatge parella, m'agrada la varietat de fotografies que mostreu per descriure un del ambients de montanya mes bonics i mes durs per la naturalesa en general, tan per les imatges com per les explicacións! Una abraçada.

    ResponElimina
  6. Buenas Chhicos. Una fotos que dan frío, y mira que este año no ha tenido temperaturas muy bajas. Me encantan los ambientes que habéis conseguido en las fotos. La foto del rebeco a la carrera es estupenda, al igual que los paisajes y las demás. Un abrazo muy fuerte a los2

    ResponElimina
  7. Me alegra ver que seguís haciendo fotos tan buenas como de costumbre. Es una maravilla ver esta vida que nos presentáis surgiendo después de esas nevadas que tan bien habéis sabido captar. Espero seguir disfrutando de vuestras fotos también por aquí.

    Un cordial saludo a los dos.

    ResponElimina
  8. Es impresionante la calidad de las fotografías y de los documentos.
    L`ART DEL GEL, es de una gran exquisitez...
    Enhorabuena por este gran blog.
    A partir de ahora seguiré vuestro gran trabajo.

    ResponElimina